Ir al contenido principal

Com gestionar l'estrès en època d'examens?


Aquest mes de gener és molt decisiu per tots els estudiants i estudiantes que estan en la recta final d'exàmens del primer semestre de la Universitat, i us volem donar uns consells per gestionar bé l'estrès i l'ansietat. Aquest trastorn afecta el dia a dia dels estudiants a causa d'una pressió envers els exàmens. Cal remarca que a cada persona viu aquests trastorns i els afecta de manera diferent i per això us deixem amb els següents consells:

  1. Identificar els desencadenants que activen els nivells d’ansietat. És important poder reconèixer-los per actuar en conseqüència. En dosis adequades, l’ansietat juga un paper adaptatiu important i positiu, ja que permet estar alerta i preparar-nos per un moment com pot ser el d’examinar-se a les proves d’accés a la universitat. Però si l’ansietat es dispara, s’ha d’estudiar què ho desencadena per poder fer-hi front.
  2. Identificar els símptomes de l’estrès i l’ansietat. Cada persona és un món i per tant les manifestacions seran diferents. Alguns tindran mal a la panxa, altres mal de cap, uns altres, palpitacions, caiguda del cabell, etc.
  3. Aprendre a percebre la realitat. Les percepcions són personals, diferents per a cada persona i per tant, modificables. Això ajuda a calmar els nervis.
  4. Construir eines pròpies per a gestionar l’estrès i l’ansietat i detectar les que li serveixen a cadascun:
    • Practicar ioga i exercicis d’estiraments cada dia abans d’estudiar o abans dels exàmens.
    • Relaxar-se el dia abans de la prova fent coses que ens facin feliços: Anar al cinema, llegir, passejar, practicar esport, etc.
    • Dur a terme exercicis de respiració en moments d’angoixa.
    • Aixecar-se de la cadira i caminar una mica i fer estiraments cada 40 minuts d’estudi.
  5. Crear un calendari d’estudi:
    • Ha d’incloure el repartiment de l’estudi del temari al llarg de les setmanes prèvies als exàmens.
    • Planificació de les hores d’estudi diàries i també les d’esbarjo.
  6. No deixis l’estudi per als 3 darrers dies. Un consell molt relacionat amb l’anterior. La planificació és important però encara més complir-la. Si es deixa l’estudi pel darrer moment els nivells d’ansietat es dispararan.
  7. Evita el cafè i les begudes energètiques, ja que potenciaran els nivells d’ansietat i afectaran la concentració.
  8. Surt de casa amb temps suficient d’arribar. I no només això, també seria bo fer un petit càlcul en previsió de situacions extraordinàries que poden fer que tardis més del que esperaves: Trànsit matutí, un accident de trànsit, problema mecànic al cotxe, problemes al transport públic, etc.


 

Comentarios

Entradas populares de este blog

CENTRES OCUPACIONALS A ESCALA DE LA DEMARCACIÓ DE LLEIDA

Bones a tothom, us deixem un llistat d'uns quants centres d'ocupació que hi ha la demarcació de Lleida i podreu accedir al seu web i veure totes les activitats que desenvolupen. Són les següents:  Taller Claror (La Seu d'Urgell) Taller Ocupacional Amisol (Solsona)  Centre Ocupacional - Grup Alba (Tàrrega): Cal destacar que aquesta entitat també té altres seus a les comarques del Pallars Jussà i la Segarra. Centre Ocupacional - La Torxa (Lleida) Taller Estel (Balaguer) Centre Ocupacional- Associació Aremi  (Lleida)  ADDA (Vall d'aran)  * Clica damunt dels noms de les entitats i accediràs a la seva pàgina web