Ir al contenido principal

Marc Teòric


El Marc Teòric


El nostre grup tenim dos integrants que han fet l’optativa de Salut Mental a la UdL. Gràcies  a aquesta optativa vam poder decidir amb molta facilitat sobre el tema que voliem tractar en aquest blog. També ens vam adonar que a causa de la pandèmia es van perdre molts llocs de treball i és per això que encara ens va interessar més el tema de la inserció laboral amb discapacitats i amb patologies de salut mental. 


També a l’assignatura de sistemes vam tractar el tema de les prestacions de servei previstes a la web del propi Departament de Drets Socials, relacionats dins la Cartera de Serveis Socials; Instrument tècnic previst per Llei i la seva normativa que defineix cada tipus de prestació, així com la població a qui va dirigida, l'establiment o equip professional que l'ha de gestionar, els perfils i les ràtios de professionals, els estàndards de qualitat i els criteris d'accés. Per tant vam veure els diferents tipus de prestacions de servei en l’àmbit laboral concretament amb discapacitats i amb patologies de salut mental.


La inserció de les persones amb discapacitat i amb patologies de salut mental en el mercat laboral és un treball complex i molt difícil, que necessita molta ajuda i recursos especialitzats i individuals. Per tant, és un dels grans reptes que hem d’aconseguir per així arribar a una igualtat d’opurtunitats.


És important que les empreses començin a incorporar a persones amb diferents tipus de discapacitats a llocs de treballs, complint amb tots els procediments necessaris. Així també s’evitarà la desigualtat, els prejudicis i arribar a ser una empresa més competent dins del mercat laboral.


D'acord amb la Llei  n° 22.431 (1981), tal i com ho estableix l’ Art. 2, “…se considera discapacitada a toda persona que padezca una alteración funcional permanente o prolongada, física o mental, que en relación a su edad y medio social implique desventajas considerables para su integración familiar, social, educacional o laboral”. 


INVESTIGACIONS


Investigacions com la de Pallisera i Ruis (2007) han anat fent anàlisis sobre la influència que té el treball en els processos de participació social i qualitat de vida de les persones amb discapacitat.


Un altre investigació seria la de Gómez (2008) on ha fet un estudi l’impacte en les capacitats cognitives en persones amb DI després d’haver realitzat un treball específic.


A ESPANYA


Pel que fa a Espanya segons informa la Unió General de Treballadors a Catalunya (UGT), només el 23,4% de les persones amb discapacitat té feina, en front del 60, 9% de la població general, per tant, dues de cada tres persones amb discapacitat en edat activa es troben laboralment inactives.


Pel que fa l’informe general d’Odismet, la taxa d’atur és un fet molt impactant entre els joves, ja que arriba a un 63%, on la principal causa d’atur és la dificultat per accedir al mercat laboral. Aquest baix nivell de contractació al mercat laboral, fa que els CET siguin un instrument d’inserció laboral de les persones amb discapacitat.


A CATALUNYA


Pel que fa el nivell salarial de les persones amb discapacitat veiem que es troben en un punt de desavantatge. Segons dades de l’INE per a Espanya, l’any 2015 el salari brut mig de les persones assalariades amb discapacitat va ser de 19.569,6€, per tant un 15,7% inferior en comparació al de les persones que no tenen discapacitat. També segons l’INE ens diu que les persones amb discapacitat intel·lectual i mental, els salaris que obtenen són encara més baixos, és a dir, un 36,9% i un 19,8%, respectivament, inferiors al salari brut mig del total del col·lectiu.


Davant d’aquest problema hi ha hagut moltes iniciatives. Una d’elles és la Fira Discapacitat i Ocupació de Barcelona amb la col·laboració de la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (FECETC). En aquesta fira han participat una trentena d’empreses de diferents àrees on les persones han pogut anar deixant el seu currículum.


A Catalunya també, hi ha un model dual d’incorporació de persones amb discapacitat al mercat de treball. Per una banda parlem del mercat ordinari de treball i per l’altre banda tenim el mercat protegit


També la UGT de Catalunya proposa una sèrie de suggerències per poder anar acabant amb aquest gran problema, que són:


– Facilitar el compliment de les obligacions legals amb el desenvolupament de protocols per a la contractació de les persones amb discapacitat i del compliment de la quota de reserva, com una manera de garantir la norma i de poder fer el seu seguiment.

– Augmentar el percentatge de la quota de reserva.

– Compromís de no utilitzar a treballadors amb discapacitat sobrevinguda per justificar la reserva de llocs de treball.

– Incentivar a la contractació de persones amb discapacitat en empreses de menys de 50 treballadors.


*citació està a l'apart de referències 


Comentarios

Entradas populares de este blog

CENTRES OCUPACIONALS A ESCALA DE LA DEMARCACIÓ DE LLEIDA

Bones a tothom, us deixem un llistat d'uns quants centres d'ocupació que hi ha la demarcació de Lleida i podreu accedir al seu web i veure totes les activitats que desenvolupen. Són les següents:  Taller Claror (La Seu d'Urgell) Taller Ocupacional Amisol (Solsona)  Centre Ocupacional - Grup Alba (Tàrrega): Cal destacar que aquesta entitat també té altres seus a les comarques del Pallars Jussà i la Segarra. Centre Ocupacional - La Torxa (Lleida) Taller Estel (Balaguer) Centre Ocupacional- Associació Aremi  (Lleida)  ADDA (Vall d'aran)  * Clica damunt dels noms de les entitats i accediràs a la seva pàgina web